Oricine va gusta din ea, cu siguranta va fi incantat. Uite de ce ai nevoie!

Salata de dovlecei – Ingrediente:

– 3 catei de usturoi

– apa

– un galbenus de ou

– 250 ml ulei

– doua linguri de mustar

– 3 dovlecei mari

– sare dupa gust

– 140 g iaurt gras

Preparare:

– Curata dovleceii de coaja, taie-i in doua, scobeste-i de seminte, apoi da-i pe razatoarea mare.

– Pune apa, cu sare, pe foc, intr-o oala incapatoare.

– Cand incepe sa fiarba, pune dovleceii dati pe razatoare.

– Lasa la foc mediu, pana cand sunt fierti.

– Odata fierti, pune-i in strecuratoare, pune-i sub un jet de apa rece si lasa-i a se scurga de apa.

– Acum prepara maioneza din galbenusul de ou, mustar si ulei.

– Curata usturoiul si piseaza-l!

– Amesteca dovlecelul scurs cu maioneza si iaurt, condimenteaza cu sare dupa gust, adauga usturoiul si amesteca bine.

Incearca si salata de vinete dupa reteta lui Anton Roman

Ingrediente:

1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)

1 pahar untdelemn

1 ceapa rosie, mare tare

1 lingura otet mere

2 rosii coapte

sare, piper, dupa voie si sanatate

Mod de preparare:

Se pun vinetele la copt, pe toate partile, pana se-nmoaie. Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un fund inclinat, cel putin 1 ceas. Se toaca marunt ceapa, se spala iute intr-un suvoi de apa rece (sa-i iasa amareala oxidata) se scurge bine de tot. Se amesteca ceapa cu otetul.

Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate putin, pana se-ntareste si se face spumoasa. Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul). Se orneaza cu felii de rosii.

Taine: se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat. Vinetele scurse si tocate pot fi gatite si cu maioneza.

Dupa ce au fost curatate se amesteca cu o maioneza facuta din 2 galbenusuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeama de lamaie, 1 varf lingurita piper macinat, 1 lingura smantana de frisca si 3 catei usturoi.